Digitalna pristupačnost

NOVOSTI

Novosti iz Čazme

Provedbom ovog projekta, nastoji se posjetiteljima ponuditi dodatni doživljaj prirodne baštine, kroz nabavu interaktivnog ekrana.

Uz bogatu kulturno povijesnu baštinu, Grad Čazmu krasi područje Regionalnog parka Moslavačka gora, područje ekološke mreže Natura 2000 te područja zaštićenih staništa i vrsta.

Prirodnu baštinu prepoznali smo kao jedan od pokretača turizma te sustavno, od 2018. godine, ulažemo u razvoj posjetiteljske infrastrukture. U gradu Čazmi posjetiteljima su na raspolaganju edukativne i interpretacijske šetnice i lokaliteti na kojima se predstavlja bogata flora i fauna Moslavine i Čazme: Interpretacijski lokalitet Medjame – 2 km duga šetnica kroz krošnje, koja prelazi preko jezera i rukavaca rijeke Česme. Riječ je o području u kojem se interpretira stanište močvarnih vrsta tog područja. Sljedeća je Poučno tematska šetnica Dolina Česme – 12 km duga poučno tematska staza koja prati tok doline rijeke Česme. Na 5 obilježenih odmorišta pruža se pogled na područje rijeke Česme i ribnjaka. Nadalje, Športsko rekreacijski centar Vustje – prostor namijenjen ribolovu, šetnji i odmoru. Poučna staza koja predstavlja stanište dabra, rode i čaplje. Posljednje, ali jednako važno -  Regionalni park Moslavačka gora – interpretacija nastanka Moslavačke gore, uz razvijene planinarske staze.

Grad Čazma i dalje ulaže u objekte i infrastrukturu za interpretaciju te obrazovanje o prirodi za domaće stanovnike i posjetitelje te dodatno upotpunjavanje atraktivnih lokacija.

Iz tog je razloga osmišljen još jedan projekt kojim će se sadržaj dodatno upotpuniti te privući još veći broj posjetitelja koji će upravo prirodnu baštinu Čazme odabrati kao sljedeću lokaciju izleta, a riječ je o nabavci interaktivnog ekrana.

Projekt razvoj i unaprjeđenje outdoor proizvoda, na koji se prijavila Turistička zajednica grada Čazme, a pripremila Razvojna agencija Čazma, ostvario je 9.300 eura i odnosi se na postavljanje interaktivnog solarnog ekrana, tzv. totema, na kojemu će biti prezentirani svi sadržaji prirodne baštine, s naglaskom na interpretaciju biljnih i životinjskih vrsta lokaliteta Medjame.